Conform estimarilor specialistilor din piata rezidentiala, in acest an, au fost si vor fi finalizate multe locuinte noi in Bucuresti, in conditiile in care, la inceputul lui 2017, ar fi fost in lucru si in curs de obtinere a autorizatiei de construire peste 20.000 unitati locative.
Astfel, locuintele care ar urma sa fie finalizate in acest an ar putea fi segmentate in trei mari categorii, din prisma alegerii unei zone pentru o locuinta noua in 2017: locuinte de lux, locuinte pentru corporatisti si locuinte pentru inchiriat, avand in vedere interesele si bugetele diferite ale celor trei mari categorii de cumparatori.
„Pe primele cinci locuri in topul zonelor cu locuintele noi de lux se afla, in aceasta ordine, Piata Charles de Gaulle, Herastrau-Soseaua Nordului, Floreasca, Cotroceni si Dacia, pentru ca au in apropiere cele mai bune scoli si licee din Bucuresti, vecinatati elegante, cu prestigiu istoric, zone verzi mari, accesibile, sunt in apropierea ambasadelor si a institutiilor de marca. In al doilea top, cel al locuintelor pentru corporatisti, pe primele cinci locuri se afla, in aceasta ordine Floreasca, Aviatiei, Orhideea-Politehnica, Tineretului-Carol si Bulevardul Expozitiei, apropiate de noii poli de business si facilitatile sociale moderne, in acord cu stilul de viata al tinerilor de azi – cu spatii de shopping, food, de petrecere a timpului liber”, afirma Maria Seder Neda, specialist imobiliar.
In opinia sa, la cel de-al treilea top, cel al locuintelor de investit, important a fost randamentul anual actual obtinut din cumpararea si inchirierea unei locuinte noi. Locuintele cumparate pentru inchiriere reprezinta investitii cu randamente de 7-11% pe an.
In acest moment, cele mai mari randamente le dau locuintele premium, dar in timp locuintele pentru corporatisti este posibil sa devina mai profitabile. Acest top va fi cel mai dinamic, in timp ordinea zonelor se va schimba in functie de evolutia pietei de birouri si a dinamicii fortei de munca in domeniile IT&C si BPO.
Pe viitor, zone mai periferice vor fi puse in umbra de zone mai centrale, de langa ele, cu mai multe facilitati si o mai mare accesibilitate si care se dezvolta rapid, antrenand o concurenta mai mare.