Just not sorry

In lumea in care traim, e bine sa fii educat si sa nu starnesti controverse. Mai ales daca esti la locul de munca. O vorba romaneasca din popor spune ca vorba dulce mult aduce. Ei bine, aceasta sintagma este extrem de folositoare daca este folosita cumpatat, fara sa dam in extrema cealalta, devenind umili. In Romania, mai ales, exista un fenomen interesant datorat lipsei acute de locuri de munca din ultimii ani. Astfel, omul, de teama sa nu-si piarda job-ul, are tendinta de a fi mult prea umil in fata celui ce l-a angajat. Ceea ce trebuie mereu sa tinem minte este ca un job nu inseamna sclavie, ci o relatie de colaborare ca de la egal la egal. Cu alte cuvinte, eu iti furnizez tie servicii, tu ma platesti pentru ele. Exact ca la magazin, daca vrei sa o iei asa. Tocmai din acest motiv, respectul trebuie sa fie direct proportional.

O tendinta ingrijoratoare a oamenilor din ultima vreme este aceea ca prea isi cer scuze des. Astfel, un grup de oameni destepti au dezvoltat o aplicatie pentru e-mail, care iti subliniaza fiecare cuvant cu tenta umila pe care il folosesti. Spre exemplu:

Dear Simon,

I’m sorry to tell you that you are not doing your job as you should. I hope you don’t mind me telling you that.

Astfel, aplicatia va sublinia cuvintele: sorry, mind si hope. Da, aplicatia (momentan), recunoaste numai limba engleza dar poate ca in curand se va dezvolta si in alte limbi. Insa, nu disperati, pentru ca si in stadiul actual credem ca poate fi folosita foarte bine de catre romani, intrucat majoritatea corporatistilor au nevoie de engleza pentru a trimite e-mail-urile colegilor, superiorilor, colaboratorilor, clientilor, etc. In plus, chiar daca nu va numarati printre corporatisti, haideti sa fim seriosi ca folosim destul de des varianta de sorry in locul celei de imi pare rau. Iar acesta nu este singurul exemplu, bineinteles.

Fireste, nu trebuie sa dam in extrema opusa in care devenim obraznici cu cei din jurul nostru tocmai pentru a nu ne compromite ego-ul, insa este bine sa stim ca cei ce se scuza des nu vor fi luati in serios. Un pic de coloana vertebrala nu a stricat nimanui, ba chiar din contra, a ajutat.

Noi am incercat aceasta aplicatie si functioneaza perfect ca extensie pentru Chrome, mai ales daca este folosita pe serverul Gmail.

Noi va dorim sa nu aveti nevoie de aceasta aplicatie prea mult, insa e bine sa o aveti acolo, in caz ca intr-o zi nu va simtiti coloana vertebrala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.