Impunerea limitelor in cazul copiilor

Parintii moderni incearca sa isi creasca copiii cat mai liber, fara sa impuna reguli absurde care sa le limiteze dezvoltarea. Cu toate acestea exista o linie foarte fina intre parintii libertini si cei care incearca sa le ofere celor mici o educatie cat mai solida.

Trebuie mentionat faptul ca lipsa limitelor se va traduce prin dezvoltarea unui comportament neadecvat din partea celor mici si nicidecum printr-o permisivitate acceptata din partea parintilor. Sechelele comunismului sunt inca vii in mintea multor adulti care au promis ca isi vor creste copiii total diferit fata de modalitatea in care ei au fost crescuti, insa lipsa oricarei limite va duce la declansarea unui comportament haotic.

Literatura de specialitate sustine faptul ca un copil are nevoie de dragoste, empatie, dar si de niste reguli bine definite pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios si pentru a se transforma intr-o persoana responsabila.

Copilul are nevoie de ghidaj in primii ani ai vietii atunci cand nu dispune de autocontrol si cand nu stie efectiv cum sa gestioneze situatiile in care se afla.

Acesta este o fiinta umana in miniatura si nu trebuie dresat pentru a raspunde unor comenzi sau pentru a face fata unor anumite situatii, el trebuie indrumat si invatat cum sa reactioneze.

Limitele impuse difera de o familie la alta. In timp ce unii parinti le impun copiilor regulile legate de siguranta, altele au un stil de viata mult mai strict care cuprinde o serie intreaga de norme si reguli pe care cei mici trebuie sa le respecte. Atat timp cat exista o buna comunicare intre parinti si copii, acestia ar trebui sa se simta liberi sa vina sa discute orice problema indiferent de natura ei.

Rolul limitelor este acela de a-i invata pe cei mici sa se comporte intr-un mod adecvat in societate. Acestia trebuie sa stie ca nu au voie sa ii loveasca sau sa ii muste pe cei din jur, ca nu au voie sa traverseze strada fara sa fie insotiti de un adult pentru ca se pot rani sau ca nu au voie sa ia jucariile celor din jur fara acordul lor. Astfel de reguli sunt absolut necesare pentru ca cei mici sa se adapteze perfect in societate si sa reuseasca sa dezvolte relatii de prietenie bazate de respect reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.