De ce viitorul stocării datelor este (încă) banda magnetică

Hard disk-urile moderne par să îşi ating limitele, în vreme ce alternativa benzii magnetice devine din ce în ce mai bună. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că progresele recente în domeniul analizelor de date au creat stimulente puternice pentru ca întreprinderile să adune cât mai multe informaţii despre fiecare aspect măsurabil al afacerilor lor. Reglementările financiare impun acum organizaţiilor să păstreze arhivele pe perioade mult mai lungi decât trebuiau să o facă în trecut.

Studiile arată că volumul de date înregistrate creşte cu 30 până la 40 la sută în fiecare an. În acelaşi timp, capacitatea hard disk-urilor moderne, care sunt folosite pentru a stoca cea mai mare parte a informaţiilor, creşte cu mai puţin de jumătate din această rată. Din fericire, multe dintre aceste informaţii nu trebuie să fie accesate instantaneu. Și pentru astfel de cazuri, banda magnetică este soluţia perfectă.

O mare parte din datele lumii sunt încă păstrate pe bandă magnetică, inclusiv date pentru ştiinţele de bază, precum fizica particulelor şi astronomia radio, patrimoniul uman şi arhivele naţionale, filmele importante, serviciile bancare, asigurările, exploatarea petrolului şi altele. Există chiar şi un grup de oameni (instruiţi în ştiinţa materialelor, inginerie sau fizică) a căror meserie este de a continua îmbunătăţirea stocării pe bandă.

Natura offline a benzii oferă, de asemenea, o linie suplimentară de apărare împotriva erorilor de software. De exemplu, în 2011, o eroare la o actualizare software a făcut ca Google să şteargă accidental mesajele de e-mail salvate în aproximativ 40.000 de conturi Gmail. Această pierdere s-a produs în ciuda faptului că există mai multe copii ale datelor stocate pe hard disk-uri în mai multe centre de date din lume. Din fericire, datele au fost înregistrate şi pe bandă, iar Google a putut, în cele din urmă, restabili toate datele pierdute din acea copie de rezervă.

În 2015, Information Storage Industry Consortium, o organizaţie care include HP Enterprise, IBM, Oracle şi Quantum, împreună cu o multitudine de grupuri de cercetare academică, au lansat „International Magnet Tape Storage Roadmap”, o prognoză care a prezis că densitatea areală a stocării pe bandă ar atinge 91 Gb pe inch pătrat până în 2025. Extrapolarea tendinţei sugerează că va depăşi 200 Gb pe inch pătrat până în 2028. Viitorul sună bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.