Adaptarea calculatoarelor pentru persoanele in varsta

Calculatoarele nu sunt doar o jucarie pentru generatia tanara. De fapt, computerele sunt mult mai utile pentru persoanele care au probleme cu mobilitatea si pentru a mentine legatura cu cei dragi plecati departe.

In acelasi timp, persoanele cu vedere redusa pot avea dificultati grave in utilizarea calculatoarelor deoarece dispozitivele create pot fi atractive pentru tineri, nu si pentru batrani. De exemplu, rezolutiile ecranelor au devenit enorme pentru a oferi mai mult spatiu pe birou, dar au pictograme mici si text greu vizibil pentru varstnici. Totul este mic, rapid si sensibil, un adevarat cosmar pentru o persoana lenta, cu vedere slaba si maini rigide.

Din fericire sistemele de operare ofera o multime de optiuni cu ajutorul carora dispozitivele pot fi personalizate in functie de nevoile persoanelor in varsta. Exista instrumente care sporesc vizibilitatea si accesibilitatea, lucru extrem de important pentru batrani.

O rezolutie mare la dimensiuni mici ale ecranului este minunata. Cu toate acestea, pictogramele mici sunt greu de citit, prin urmare ar fi necesara reducerea rezolutiei si marirea pictogramelor. Pentru acest lucru face clik dreapta intr-o zona libera a desktop-ului si selectati comanda ”Proprietati”. Accesati ”Setari” si reduceti rezolutia ecranului la 1024×768 sau 800×600. Daca utilizati un ecran plat, veti vedea ca reducerea rezolutiei va reduce, de asemenea, claritatea. Daca un tanar ar putea fi deranjat de o asemenea prezentare pixelata, un varstnic ar putea fi foarte multumit ca vede singur ce are de facut.

Pe langa marimea textului si a pictogramelor, un contrast bun imbunatateste lizibilitatea. Din fericire exista cateva solutii si in acest sens. Tot din meniul ”Proprietati” alegeti fila ”Aspect”, apoi din ”ferestre si butoane” selectati ”stil Windows Classic”. Acum puteti selecta o schema de contrast ridicat din meniul respectiv.

Calculatoare second hand | www.it-sh.ro

Batranii care nu au avut de-a face cu dispozitivele moderne se obisnuiesc destul de greu cu utilizarea lor corecta. In stangacia lor ar putea defecta usor computerul, de aceea nu merita sa investiti intr-unul nou. Accesand It-sh.ro puteti alege ceva calitativ din sutele de calculatoare sh disponibile. Tot aici gasiti si laptopuri ieftine, asa ca studiati bine nevoile persoanei pentru care cumparati dispozitivul si alegeti in functie de acest aspect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.