In majoritatea cazurilor medicii recomanda cu fermitate alaptarea. Insa, decizia apartine mamei. Laptele matern este hrana ideala pentru sugari. Este un amestec aproape perfect de vitamine, proteine si grasimi. Si totul este furnizat intr-o forma mai usor digerabile decat laptele praf pentru sugari. Laptele matern contine anticorpi care ajuta bebelusul sa lupte impotriva virusilor si a bacteriilor. Alaptarea scade riscul ca micutul sa faca astm sau alergii. In plus, bebelusii care sunt exclusiv alaptati, fara lapte praf, au mai putine infectii, boli respiratorii si diaree.
Se spune ca bebelusii alaptati la san au un IQ mai mare. Mai mult, apropierea fizica, atingerea piele-pe-piele si contactul vizual ajuta copilul sa se conecteze cu mama pentru a se simtiti in siguranta. Medicii specialisti afirma ca alaptarea la san a bebelusului joaca un rol important in prevenirea SIDS (sindromul de deces brusc al nou-nascutilor). Se crede, de asemenea, ca alaptarea reduce riscului de diabet zaharat, obezitate si anumite forme de cancer.
Alaptarea arde caloriile suplimentare, asa ca o poate ajuta pe mama sa piarda mai repede in greutate. Alaptarea elibereaza hormonul de oxitocina care ajuta uterul sa revina la marimea pre-sarcina si reduce sangerarea uterina dupa nastere.
Alaptarea scade riscul de cancer mamar si ovarian si riscul de aparitie a osteoporozei.
In primele cateva zile dupa nastere, sanii produc „primul lapte” care se numeste colostru. Colostrul este gros si putin galbui si satisface nevoile nutritionale ale bebelusului. Colostrul ajuta tractul digestiv al nou-nascutului sa se dezvolte pregatindu-l pentru o mai buna digerare a laptelui matern.
Pe masura ce bebelusul are nevoie de mai mult lapte, sanii reactioneaza prin a produce mai mult lapte. Specialistii in domeniu recomanda exclusiv alaptarea (fara lapte praf, suc sau apa) timp de 6 luni..Chiar daca alaptati mai putin de 6 luni, este mai bine, totusi, sa alaptati, chiar daca pentru o perioada scurta de timp decat deloc. Puteti adauga in alimentatia bebelusului alimente solide la 6 luni, dar continuati sa alaptati daca doriti sa continuati sa produceti lapte.