Adobe Lightroom, cea mai buna unealta a fotografilor de pretutindeni
Iata ca in zilele naostre, nu mai este suficient sa ai mana buna la a face fotografie (prin asta intelegand incadrare, alegerea subiectului potrivit si in general, observarea diferitor detalii care fac intregul). In zilele noastre, trebuie sa ai o scula buna si chiar daca nu iti vine sa crezi, dar abia dupa aia incepe greul pentru ca toate fotografiile pe care le realizezi ajung in postprocesare, ceea ce se poate dovedi a fi un adevarat chin, mai ales daca ai de predat anumite materiale destul de rapid.
Cea mai buna solutie pentru a crea fotografii de calitate este sa folosesti Adobe Lightroom! Acest articol nu vrea sa disece ultimele variante ale acestui program de editare a fotografiilor si nici sa povesteasca pe indelete ce stie el sa faca iar alte programe nu. Acesta este un articol generalist, destinat fotografilor aflati la inceput de drum, ce nu ai idee ce ar trebui sa foloseasca pentru a-si imbunatati calitatea fotografiilor.
Orice alt program ai folosit pana acum in a-ti edita fotografiile, paleste in comparatie cu Adobe Lightroom, intrucat acesta editeaza la nivel de fiecare culoare in parte, nu generalist. Un mic inconvenient in ceea ce-l priveste este pretul piperat, ca mai toate produsele Adobe de altfel, insa dupa ce vei invata bine sa il folosesti, vei constata ca isi merita fiecare banut cheltuit pe acesta.
Ai putea sa te intrebi de ce sa mai achizitionezi si Lightroom, daca deja ai achizitionat din suita Adobe, Photoshop? Ei bine, daca Photoshop se refera mai de cu seama la editarea din punct de vedere vectorial, fiind mai potrivit pentru graphic designeri decat pentru fotografi, Lighroom-ul extrage toate functiile strict destinate acestei din urma categorii si le niseaza inteligent, imbunatatindu-le pe cele ce aveau nevoie de asa ceva in fratele mai mare, Photoshop.
Exista, insa, si variante alternative pentru Lightroom, asa cum pentru Photoshop exista gratuitul Gimp, insa, despre aceste variante (bune sau mai putin bune), vom discuta intr-un alt articol, iar concluziile le veti trage singuri dupa ce veti testa toate variantele. Parerea noastra este ca nimic de pe piata nu se compara cu Lightroom-ul, intrucat acesta este „all in one place”. Nu exista functie la care sa te gandesti care sa nu fie disponibila in meniul de optiuni al acestuia. Un alt plus este ca se prezinta extrem de usor de folosit, in comparatie cu Adobe Photoshop.