Elon Musk a prezentat la Paris, in data de 17 iulie, Neuralink, un proiect nou, care are drept scop interfatarea creierului uman cu dispozitivele electronice. Antreprenorul a dezvaluit sistemul, care se bazeaza pe un implant inserat in creier si conectat la un emitator fara fir, de tip bluetooth. Teste concludente au fost deja efectuate asupra unor sobolani si a a unor primate. Primele teste asupra oamenilor ar putea incepe in 2020.
In timpul unei prezentari transmise in direct, Elon Musk a dat detalii cu privire la situatia cercetarilor si asupra lucrurilor pe care le vor face in continuare, pentru a duce acest proiect la bun sfarsit. Pana in prezent, cercetatorii au reusit sa implanteze 1500 de electrozi in creierele unor sobolani, in apropiere de neuroni, gratie unui ac extrem de fin, dupa care au trecut la experimente pe primate. Musk a declarat ca o maimuta a reusit sa controleze, in acest fel, un computer cu un dispozitiv asemanator.
In privinta oamenilor conceptul ar fi cam acelasi – datorita unui ac extrem de fin, high-tech, chirurgii ar putea implanta mii de electrolizi flexibili, a caror grosime nu o depaseste pe cea a unui fir de par. Datele sunt mai apoi primite de un alt implant situat la suprafata creierului, in spatele urechii – aici se va afla si bateria sistemului. Datele sunt apoi retransmise fara fir. In plus, pentru a ne captiva si mai tare, Elon Musk a declarat ca aceste date ar putea fi transmise direct pe smartphone prin bluetooth.
Bineinteles, scopul acestui proiect este in primul rand unul medical. Neuralink isi doreste astfel sa inteleaga si sa trateze mai bine bolile creierului, destul de numeroase si de grave, de altfel. Neuralink evoca, spre exemplu, controlul computului si al smartphone-ului fara sa fie nevoie de o tastatura sau de o interfata tactila. Evoca, in egala masura, si telepatia – care, in teorie, ar fi posibila datorita acestei transmisiuni in ambele sensuri intre doi indivizi conectati la acest aparat.
Noua tehnologie le va putea permite persoanelor paraplegice sa controleze un computer cu ajutorul unor dispozitive care le sunt implantate in creier.
Desigur, ulterior, acest sistem revolutionar ar putea avea si o alta utilitate, pentru ca va schimba radical modul in care gandesc si comunica oamenii.
Miliardarul Elon Musk este cunoscut in intreaga lume datorita unor inovatii devenite celebre: sistemul de plata online PayPal, celebra masina electrică Tesla, zborul privat in spatiu, prin compania SpaceX.