Din ce in ce mai multi medici ginecologi pun un mare accent pe efectuarea testului Babes-Papanicolau atat de catre femeile tinere cat si de cele trecute de prima tinerete. Acest test studiaza de fapt caracterul morfologic si functional al celulelor si arata orice modificare ce poate duce la un cancer de col uterin foarte usor.
Indata dupa inceperea activitatii sexuale, se recomanda efectuarea testului Babes-Papanicolau.
Daca nu exista probleme majore depistate in rezultate, se recomanda ca acest test sa se repete o data pe an. In unele cazuri, se determina repetarea la 6 luni, trei luni sau chiar mai repede. De ce este bine sa fie efectuat acest test lasand la o parte rusinea si teama? Pentru ca testul Papanicolau identifica din timp celulele cu potential malign din colul uterin, chiar inainte ca ele sa ajunga in stadiul malign. Este una din cele mai ieftine si mai usor de facut analize, care poate salva vieti omenesti. Tot in cadrul acestui test se pot identifica infectiile genitale.
Testul Babes-Papanicolau nu este o operatiune complicata. Se va face de catre personal specializat, fie intr-un cabinet ginecologic si probele duse intr-un centru de analize, fie direct in centru. Rezultatele de obicei se dau in cateva zile. Totul are loc foarte rapid, ceea ce trebuie sa bucure pacientele care vor astepta cu sufletul la gura rezultatele pentru a rasufla usurate.
Testul Babes Papanicolau poate avea trei tipuri de rezultate: frotiu normal (fara probleme), inflamator (inflamatie a colului uterin cauzata de o infectie) sau prezente anomalii (celule anormale pre-canceroase).
Chiar si pentru femeile la menopauza sau cele fara activitate sexuala testul este recomandat. Acest test a fost inventat in anul 1927 de catre medicul roman Aurel Babes si imbunatatit in anul 1928 de catre medicul grec Georgios Papanikilau. De aceea testul poarta ambele denumiri. Cert este ca un test foarte simplu poate salva viata multor femei pentru ca acum, chiar si doamnele si domnisoarele care nu au implinit inca 30 de ani pot manifesta cancer de col uterin.