Frișca – o dulce feerie

Ce poate fi mai savuros, pufos și fin decât un tort în care ingredientul central este frișca, fie că este asociată cu fructe dulci și acrișoare, cu ciocolată delicată, cu o cremă din mascarpone sau cu o delicioasă cremă de vanilie? Având ca element central acest răsfățat ingredient al cofetăriei, care este frișca obținută din smântână naturală, orice desert va face senzația celor mai exigente papilele gustative ale oricărei petreceri. Odată cu existența cofetăriilor online, cum este și o cofetarie online accesibilă la adresa de internet  etorturi.ro, unde poți personaliza un desert după bunul plac și liberă imaginație și care execută torturi la comanda dintre cele mai variate ca design, arome și compoziție, cu ingrediente alese pe sprânceană, orice fantezie din categoria deserturilor își găsește realizarea la un simplu click distanță.

Iată, în cele ce urmează, câteva informații pentru iubitorii de frișcă:

  • Frișca este adesea îndulcită și, uneori, aromatizată cu vanilie, combinație cunoscută și sub numele de cremă Chantilly sau cremă Chantill.
  • Pentru a se putea transforma, prin mixare, în frișcă, smântâna trebuie să aibă sub 50 de grade ca temperatură; încălzită la peste 50 de grade, ea se transformă în unt;
  • Frișca a intrat cutumele bucătăriei, în special ale cofetăriei, începând cu secolul al XVI-lea. A fost inclusă în rețete care datează din 1549 în Italia și din 1604 în Franța. Produsul a primit denumirea de frișcă în anul 1673, potrivit Dicționarului Englezesc Oxford.
  • I se spunea, la început zăpadă de lapte: neige de lait, în franceză și neve di latte în italiană.
  • Până în secolul al XIX-lea, rețetele pentru frișcă presupuneau producerea acesteia prin baterea smântânii cu un băț, înainte de apariția modernă a telului.
  • Recordul mondial pentru cel mai înalt mușuroi de frișcă dintr-o cană cu ciocolată fierbinte este de 7 1/4 inci, record stabilit de Melissa Arkin și Casey McLaughlin în 2011.
  • Foarte comune pe piața culinară au devenit și imitațiile de frișcă, de multe ori vândute sub numele de topping de frișcă. În mod obișnuit, un asemenea topping conține un amestec de ulei parțial hidrogenat, îndulcitori, apă, stabilizatori și emulsificatori adăugați pentru a preveni coagularea și a păstra o textură aerată.
  • Dincolo de spațiul bucătăriei, frișca poate fi folosită cu succes, pe post de spumă de bărbierit, șampon, balsam pentru păr sau chiar demachiant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.