Este libertatea informatica o noua contra-putere?

In ultimii ani, se poate spune ca sectorul IT a fost democratizat, deoarece a devenit mult mai accesibil unui numar tot mai mare de persoane. In ceea ce priveste insa sensul profund al termenului, adica redarea puterii oamenilor, mediul online este chiar nedemocratic, tinand cont de excesul de putere pe care il fac actorii principali din domeniu, de la incalcarea vietii private, pana la decizii luate de algoritmi care nu au capacitatea de a-si explica rationamentul.

Un astfel de exemplu este chiar una dintre cele mai populare retele de socializare, in care utilizatorii nu detin prea mult control asupra tipului de continut care le este servit de o inteligenta artificiala. Desi reglementarea acestor retele este necesara, natura lor profunda nu se va schimba, iar aceste reglementari vor reusi cel mult sa le reduca daunele.

In mediul online, codul este lege

Juristul american Lawrence Lessig a sustinut, in urma cu 20 de ani, ca in spatiul cibernetic, codul este lege („Code is Law”). Acesta se referea la faptul ca cel care dicteaza comportamentul algoritmilor si aplicatiilor atat de prezente in viata oamenilor moderni, este codul computerului.

Totusi, daca se doreste ca spatiul cibernetic sa devina mai democratic, adica mai putin toxic, este important sa se afle cat mai multe informatii despre cod si cine are puterea de a-l modifica. De exemplu, in mediul software liber, unde codul este intotdeauna public si unde comentariile si modificarile sunt incurajate, problemele etice sunt mult mai putin flagrante.

Drept urmare, daca si codul platformelor de socializare ar fi fost examinate inca de la inceput de experti din domeniu, capabili sa identifice disfunctionalitatile, aspectele negative ale platformelor nu ar fi devenit atat de puternice si de influentabile.

In concluzie, impotriva puterii imense a gigantilor IT, este nevoie de mai mult decat de reglementari, ci de o noua contra-putere: libertatea computerului. In timp ce libertatea presei se bazeaza pe accesul la informatie si alfabetizare, libertatea computerului s-ar baza pe accesul la codul computerului si pe abilitatea de a intelege acest cod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.