Tratamentul canalului radacinii consta in indepartarea pulpei dentare, un tesut mic, asemanator unui fir, in centrul dintelui. Odata ce pulpa deteriorata, bolnava sau moarta este indepartata, spatiul ramas este curatat, format si umplut. Aceasta procedura inchide canalul radicular. Cu ani in urma, dintii cu pulpe bolnave sau ranite erau indepartati. In zilele noastre, tratamentul canalului radicular salveaza multi dinti care altfel ar fi fost pierduti.
Cele mai frecvente cauze ale leziunilor pulpei dentare sunt:
– Deteriorarea sau craparea dintelui
– O carie profunda
– O leziune severa, cum ar fi o lovitura puternica a acestuia
Odata ce pulpa este infectata sau deteriorata, daca este lasata netratata, puroiul se poate forma la nivelul varfului radacinii din maxilar, formand un abces. Abcesul poate distruge osul din jurul dintelui si poate cauza durere
Cum se trateaza canalul radacinii?
Tratamentul canalului radacinii se face in mai multi pasi care au loc in timpul mai multor vizite la medicul dentist, in functie de situatie. Acesti pasi sunt:
– Mai intai, se procedeaza la o deschidere in spatele unui dinte frontal sau a unei coroane de molar sau pre-molar.
– Dupa ce pulpa bolnava este indepartata (pulpectomie), camera pulpei si canalele radiculare sunt curatate, marite si formate in vederea pregatirii pentru umplere.
– Daca este nevoie de mai multe vizite la medicul stomatolog, deschiderea coroanei va fi astupata cu o umplutura temporara pentru a proteja dintele.
– Dupa ce materialul temporar de umplutura este indepartat, cavitatea dintelui si canalul radacinii sunt astupate permanent. In fiecare dintre canale este introdus un material conic, sub forma de cauciuc, numit gutaperca, si este adesea sigilat cu ciment. Uneori, o canelura de metal sau plastic este plasata in canal pentru suport structural.
– Ultimul pas consta in finisarea unei coroane care este asezata de obicei peste dinte pentru a-i restabili forma si aspectul natural. In cazul in care dintele este foarte deteriorat, poate fi necesar un post inainte plasarea coroanei.
Ce perioada de viata are un dinte restaurat?
Dintii astfel tratati si restaurati pot dura o viata cu o ingrijire corespunzatoare. Deoarece cariile dentare pot aparea in continuare la dintii tratati, este necesara o buna igiena orala si examene dentare regulate pentru a preveni alte probleme.