Se crede adesea ca ceea ce afecteaza cel mai mult manevrabilitatea unui scaun cu rotile este greutatea utilizatorului si materialul din care este fabricat cadrul pentru dispozitiv. Cu toate acestea, alti factori legati de constructia scaunului pot afecta puterea, pozitia si, in cele din urma, mobilitatea. Acesti factori includ probleme biomecanice – dimensiunea si pozitia rotilor, distanta dintre axe si angulatie – si altele care sunt direct legate de utilizarea scaunului. Luand in considerare toti acest factori, nu numai ca veti alege cel mai bun scaun cu rotile, dar veti rezolva si mai usor problemele de mobilitate.
Scopul principal al unui fotoliu rulant este sa garanteze functionalitatea utilizatorului, confortul si mobilitatea maxima. Un scaun cu rotile necorespunzator, pe langa faptul ca este incomod, poate face utilizatorul sa alunece, sa se aplece si astfel sa adopte o postura incomoda, ceea ce ar putea duce la probleme pe termen lung. De aceea, intotdeauna scaunul rulant trebuie adaptat la nevoile utilizatorului si nu invers.
Majoritatea scaunelor sunt construite astfel incat sa poata fi reglate in functie de specificatiile utilizatorilor, indiferent de dimensiune sau handicap, pentru a asigura o experienta optima de mobilitate zilnica.
Atunci cand se evalueaza mobilitatea unui scaun cu rotile, trebuie sa luati in considerare cativa factori ca: distributia greutatii intre roti, locatia centrului de greutate, suprafata pe care va fi folosit scaunul si aspectele tehnice ca marimea, materialul, tipul rotilor.
Distributia greutatii unui utilizator este definita de distributia greutatii dintre rotile din fata si cele din spate. Astfel, cu cat greutatea este mai mare pe rotile din fata, cu atat va exista mai multa frecare, necesitand un efort mai mare pentru a deplasa scaunul. Cu toate acestea, stabilitatea va fi una buna. O distributie de 50% intre rotile din fata si spate, tipice scaunelor geriatrice, va garanta stabilitatea, dar vor necesita mai mult efort pentru a fi puse in miscare. O distributie de 80% pe rotile din spate si 20% pe cele din fata, din contra, vor oferi mai multa mobilitate si stabilitate mai putina. Acest lucru este recomandat, in general, persoanelor cu brate puternice.
Magazinul Ortopedic | Comanda online dispozitive ortopedice
Pentru sfaturi legate de ceilalti factori, contactati specialistii de la Magazinul Ortopedic. Puteti afla numerele de telefon accesand www.magazinulortopedic.ro si tot pe acest site puteti comanda diverse alte dispozitive ortopedice extrem de utile in ingrijirea si recuperarea persoanelor cu handicap sau mobilitate redusa.