Ne-am gandit ca e cazul sa ne promovam si pe Facebook? Buna alegere! Nici nu ar trebui sa excludem aceasta varianta pentru ca aceasta este una dintre cele mai improtante metode ale epocii in care traim de a ne promova. Astfel, daca cumva ne-am deschis un magazin online si am importat totul pe Facebook cu ajutorul unei aplicatii care sa se potriveasca cu platforma de ecommerce pe care activam, ar mai trebui sa avem in vedere un aspect al acestui conglomerat de actiuni, si anume legalitatea. Fireste, comertul pe Facebook este la moda, insa este si legal? Sau mai exact, cum trebuie sa actionam astfel incat sa nu ne ia Fiscul pe sus atunci cand ne prinde. Ce e legal si ce nu conteaza chiar atat de mult? Vom vedea in cele ce urmeaza! De ce? Pentru ca traim intr-o tara in care darile si impozitele la stat trebuiesc platite si pentru a evita suprizele, trebuie sa stim exact ceea ce avem de platit.
Legalitatea comertului pe Facebook
Ce obligatii ne revin daca intreprindem comert electronic, astfel? In cazul in care toata activitatea o intreprindeti prin intermediul contului de socializare, sa nu credeti ca sunteti scutiti de la taxe si impozite. Nicidecum, daca o persoana foloseste un cont deschis pe o retea de socializare, trebuie sa aiba in vedere regimul juridic dar si fiscal care ii este destinat.
Sa o luam sistematic. Daca te afli pe Facebook pentru a vinde un singur obiect, in scop personal, nu esti obligat sa instiintezi nicio autoritate in domeniu, insa daca iti faci un obicei din asta, vrand sa obtii un profit de pe urma acestor vanzari, si mai mult decat atat, un profit constant, va trebui sa te inregistrezi in evidentele civile dar si fiscale ale orasului in care iti desfasori activitatea, pentru a putea sa platesti statului ceea ce i se cuvine (sau nu). Oricum, discutiile privind moralitatea taxelor si a valorii lor sunt de prisos, rolul acestui articol fiind de a va informa despre faptul ca orice comert cu amanuntul desfasurat in www, trebuie sa fie remunerat si in taxele catre stat.
In cazul in care aveti nevoie de informatii suplimentare, acestui tip de activitate i s-a atribuit si un cod CAEN 4791, astfel ca lucrurile nu sunt deloc subiecte de debate. Acest cod ne asigura de faptul ca orice venit pe care il obtinem trebuie sa fie impozitat cum se cuvinte, potrivit legii in vigoare. Asa ca, orice ati face, sa intreprindeti comert cu amanuntul pe internet este considerat ilegal, asa ca mergeti si va interesati ce impozite exacte trebuie sa platiti, sau mai bine angajati-va un contabil pentru aceasta activitate.