3 tehnologii invechite care inca functioneaza

In ciuda cursei pentru noutate, unele tehnologii invechite, de la banda magnetica la mainframe, raman in continuare printre cele mai bune tehnologii, motiv pentru care se folosesc la fel de des si astazi.

Domeniul tehnologiei este unul dintre cele mai dinamice, fiind dezvoltate permanent noi idei, arhitecturi, limbi si echipamente incredibile. Se intampla uneori insa ca un instrument care a fost dezvoltat in urma cu un timp indelungat sa fie utilizat pentru o perioada mai lunga decat s-ar fi crezut initial.

Motivele pentru care acesta este utilizat in continuare sunt multe, de la faptul ca poate nu s-a demodat, pana la imposibilitatea dezvoltarii unei noi tehnologii care sa il inlocuiasca. Exista numeroase componente IT care continua sa functioneze – aproape la fel de bine ca la inceput – si care sunt de mare ajutor oamenilor, dar despre care acestia uneori chiar uita ca exista.

De aceea, in continuare sunt prezentate unele dintre cele mai vechi idei si obiecte din sectorul IT care continua sa isi indeplineasca si astazi functiile:

  • Emulatori de jocuri

Oricine doreste sa se bucure de jocuri video vechi poate apela la o varietate de emulatori open source pentru a rula codul original pe computere noi. Exista implementari robuste ale platformelor populare precum Super Nintendo, dar exista si cadre mai obscure pentru Commodore Amiga, de exemplu. Dezvoltatorii au gasit chiar o modalitate de a rula cod in ROM-ul unor jocuri arcade.

  • FreeDOS

S-ar putea sa nu fie destul de corect sa numim tehnologie veche FreeDOS. Intr-adevar, o versiune a Edlin, programul clasic de editare a fisierelor, a fost lansata in 2022. Si asta nu este tot, versiunile revizuite si corectate ale vechilor coduri de linie de comanda fac acum parte din FreeDOS.

  • Matlab

De la aparitia sa in 1984, acest software a ajutat oamenii de stiinta si inginerii sa inmulteasca matrice. Matlab s-a imbunatatit enorm de-a lungul anilor si acum accepta programarea orientata pe obiecte si interfata grafica. In esenta, ramane totusi o platforma de programare pentru construirea si analiza matricelor mari.

Acestea reprezinta insa numai o parte dintre programele si dispozitivele IT care au fost dezvoltate cu multi ani in urma, dar care continua sa functioneze si astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.