Te confrunti cu glosita migratorie benigna (limba geografica)? Aici vei afla ce trebuie sa faci

Glossita migratorie benigna, este o afectiune inofensiva, dar enervanta, care afecteaza in cea mai mare parte varful si laturile limbii. Afectiunea determina zonele papilelor sa devina mai albe si mai pronuntate, cauzand astfel pete rosii, albe si roz pe limba care, cu timpul, isi schimba pozitia.

In unele cazuri, limba poate deveni, de asemenea, sensibila la alimente fierbinti, picante sau acide. Zonele rosii sunt uneori infectate cu afte (candida). In plus, pot sa apara leziuni si senzatii de arsura, precum si respiratie urat mirositoare. Nimeni nu stie cu adevarat ce cauzeaza aceasta afectiune orala. Mai multi factori pot contribui la aceasta: stresul emotional sau factori psihologici, obiceiurile para-functionale orale, alergiile, deficitul nutritional, diabetul si tulburarile hormonale. In plus, aceasta problema este mai frecventa la persoanele cu psoriazis. Unii medici considera ca glossita migratorie este o forma orala de psoriazis.

Oricine poate sa dezvolte aceasta afectiune, indiferent de varsta si sex.

Nu este contagioasa si nu se va transforma niciodata in cancer. Glossita tinde sa persiste luni sau ani. Deseori se rezolva singura, dar poate aparea din nou mai tarziu.

Pentru a usura neplacerea sau iritarea usoara, puteti incerca cateva remedii simple si schimbarea stilului de viata. De asemenea, consultati-va medicul pentru o diagnosticarea adecvata, pentru a exclude posibilitatea unei situatii mai grave.

Pentru a reduce disconfortul asociat cu glosita migratorie, evitati sau limitati iritantele alimentare care pot agrava tesuturile sensibile ale limbii. Iritantele alimentare pot agrava starea, ceea ce face dificila vindecarea. Evitati sa mancati alimente fierbinti, picante, acide sau sarate.

Prin mentinerea corpului hidratat, puteti usura disconfortul cauzat de aceasta afectiune. Pentru fi cat mai hidratat, pur si simplu mariti consumul de lichid. Hidratarea stimuleaza producerea de saliva care, la randul sau, mentine o buna sanatate orala. Consumati o cat mai mare cantitate de apa pe parcursul zilei. De asemenea, puteti suge bucati mici de gheata.

Clatirea cavitatii bucale cu ulei ajuta la indepartarea toxinelor din gura si din organism. De asemenea, ajuta la mentinerea unei sanatati orale bune. Puneti o lingura de ulei de cocos sau ulei de susan organic, presat la rece, in gura. Plimbati uleiul in jurul gurii timp de aproximativ zece minute. Scoateti uleiul si clatiti-va gura cu apa calda. Periati-va dintii ca de obicei. Utilizati acest remediu zilnic, dimineata, inainte de a manca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.